28 decembrie 2015

Uraturi de Anul Nou din Moldova

Primiti cu plugusorul? :)

25 decembrie 2015

Cel mai valoros CADOU de Craciun [video]


Ce urmeaza sa citesti si sa vizionezi, cu siguranta, ca te va uimi! Si asta, pentru ca vei putea asista la un experiment interesant cu copiii facut de cei de la UPTW.com. Iata, despre ce a fost vorba ... 

Pentru fiecare om, fie că acesta este adult sau copil, Crăciunul reprezintă sărbătoarea emoţiei supreme. Este acea perioadă din an în care ne dorim să fim mai buni şi să ne ajutăm semenii. Pentru câţiva copii din Metro Atlanta ce proveneau din familii defavorizate, acest Crăciun urma să fie unul cu totul special, datorită unor oameni minunaţi care s-au gândit la fericirea lor.

Cum se petrecea de Sarbatori in anul 1937. O lista de bucate pentru masa de Crăciun!


"Am găsit, într-un vechi' ' carnet de bal'' lista pentru masa de Crăciun, anul 1937, listă făcută de dom’ Pascale , negustor şi meseriaş cinstit şi stimat din Obor şi de doamna sa Uţa , băcăniţă cu marfă bună şi ieftină dar şi proprietară a multor terenuri din jur, aflate pe foaia de zestre – de pe Maşina de Pâine , numărul 52, lângă Fabrica de sifoane, la bariera Oborului.

Pe la ora 13, în ziua de Crăciun , se strângeau musafirii: d’alde Malaxa, Asan şi Predoleanu, boierii Şerbănescu, Florescu şi Ştefănescu, generalul Petroff, avocatul Petrovicescu, ambasadorul X şi consul Y.

Întâi se servea domnilor care se aşezau la masa uriaşă de 24 de persoane, cu farfurii de porţelan de Bavaria cu două spade, albastre încrucişate , şi tacîmuri de argint sterling englezeşti , se servea alune sărate şi ţuică de Văleni . Doamnele se învârteau pe la bucătării, „îşi pudrau nasul” iar copiii deschideau cadourile aflate sub Pomul de Crăciun . Apoi doamnele, vesele şi foarte bine dispuse cu mastică de Chios – începeau să umple masa.

Ouă umplute , cu o pastă al cărui secret s-a pierdut, dar cred că era pe bază de ficat de pasăre , unele poate şi cu anşoa , decorate cu frunzuliţe de pătrunjel sau murături, roşii umplute cu brânză de vaci de la olteni , mezeluri, neapărat salam de Sibiu , ghiudem , babic , kaizer , trei-patru feluri de brânzeturi , caşcavaluri , Camembert . Totul aşezat pe platori mari de alpaca argintată ! Măsline naturale marinate , nu din cele negre . Se aduceau sticlele de ţuică , neapărat de Văleni şi Piteşti .

Apoi venea marea salată de beuf , făcută din maioneză pregătită în casă cu ouă de la Săruleşti şi cu un ulei special adus din Albania , nu, nu ulei de măsline, altceva, dar nu se mai ştie calitatea în ziua de astăzi ! Cu o cruce mare, roşie, din murături roşii, gogoşari, peste maioneză strălucitoare. Pâine albă şi neagră , de pe Lizeanu .

Erau la rând, tremurând de nerăbdare, piftia de porc şi de curcan cu murături şi felii de ou în aspic .

Apoi se făcea o mică pauză, domnii vorbeau de afaceri, politică şi curse de cai, iar doamnele despre modă, copii şi actori.

Icre, şalău şi apoi sarmale 

Iarăşi doamnele se ridicau de la masă, evacuau farfuriile şi platourile folosite, ca să apară cu alte bunătăţi: icre şi pescărie.

Icre de Manciuria şi Beluga (negre) şi autohtonele icre de ştiucă . Cu lămâi frumos tăiate, în spirale şi la icrele negre se mai adăuga unt de Sinaia şi gălbenuş tare de ou. Pâine prăjită, de la cuptorul de pe Zece Mese . 

Apoi urmau şalău cu maioneză în sos alb de lămâie şi somn la grătar . Se servea un vin alb sec , Fetească .

Se mai făcea o pauză, bărbaţii jucau table sau stos, iar doamnele îşi scoteau pantofii înalţi ca să încalţe papuci de blană , de la Braşov .

La un moment dat gazda întreba: „Măi băieţi, dar vouă nu vă este foame?” Semn pentru aducerea celor trei sute treizeci şi trei de sarmale ,cu mămăliguţă făcută cu lapte din mălai de moară de piatră şi smântână tot de la olteni . La sarmale mai apăreau pe masă şi două-trei feluri de muştar, hrean şi alte mirodenii de dres gustul, după poftă. Cine voia putea lua, înaintea sarmalelor, o ciorbică de perişoare sau o supă de pui !

Apoi fără întrerupere, apăreau fripturile de porc , curcan şi vânat , cartofii prăjiţi pai-franţuzeşte , murăturile de multe feluri, gogonele, castraveţi, gogoşari. Apoi mici bucăţele de cârnat , ficat , rinichi , şorici , lebăr , caltaboş , mititei , POMANA PORCULUI ! Două feluri de vin roşu sec , Băbească şi Pietroasele .

Pentru copii se făcea un meniu separat, cu piure şi şniţel vienez !

Cafea de la ”Armeanul „

Cine voia, comanda o cafea , făcută neapărat din cafea braziliană de la ” Armeanul „. Doamnele preferau o ciocolată caldă cu frişcă atunci bătută !

Se mai sta şi se mai discuta preţ de la vreo oră, se puneau la cale logodne şi încuscriri , călătorii şi vacanţe . Undeva, în salonul mic, se auzea un PATEFON , iar domnii invitau doamnele la DANS !

Apoi începeau să fie aduse fructele şi dulciurile , toate odată , ca să aleagă omul şi să se sature numai văzându-le ! Portocale, mandarine, banane, ananaşi, mere, pere şi un… pepene !

Urmau cozonacii , imenşi, parfumaţi, plini de nucă, stafide şi de cacao . Rahat nu se punea pe atunci ! Vinul se schimba cu dulcele Cotnari !

Fursecuri de multe feluri şi mărimi, prăjituri făcute numai în casă, cu gust fantastic, cum nu se mai fac, două torturi , mereu două . Un tort pentru Prunc şi unul pentru Mama Lui, Fecioara Maria !

Apoi urma dansul, „konga” în toată casa, cadourile trăznite pe care şi le făceau unul altuia mesenii, jocuri de societate, glume, bancuri, păcăleli, „mima” etc. Oamenii chiar se distrau cât puteau şi râdeau în hohote ! De Crăciun nu se bea şampanie… doar de Revelion !

Pe la ora zece noaptea se aducea o a doua cafea (sictir caffe) , semn că musafirii trebuie să se cam ducă pe la casele lor.

A doua zi, prin curier, dom’ Pascale şi coniţa Uţa primeau carţile de vizită ale mesenilor cu câte o scrisoare de mulţumire în care se arăta cât de bine s-au simţit…”

Sursa: Ion Coja

11 decembrie 2015

Intrebari si Raspunsuri despre Dumnezeu, Credinta, Pacate dar si Bucurii cu Parintele Constantin Necula (video)


Preotul CONSTANTIN NECULA, unul dintre preotii recunoscuti pentru activitatea sa pastorala, iubit de unii, si controversat de altii (chiar confrati) raspunde unor intrebari  si raspunsuri cu ocazia unui seminar inregistrat in iulie 2015

Inregistrarea are ~ 4h  si este plina de invataminte si pilde demne de ascultat. Vizionare placuta!

30 noiembrie 2015

30 de carti care ar trebui citite pana la 30 de ani


Am un copil care se apropie (cu pasi repezi mi se pare mie) de varsta de 20 de ani. Din experienta proprie, dar si din interactiunile cu zeci si sute de tineri, stiu ca este o varsta de cautari, visare si dorinta. Este varsta intrebarilor pe langa multi trec foarte repede, chiar superficial...

Iar raspunsurile la intrebarile fundamentale: "Cine sunt eu?" si "Ce-mi doresc sa obtin in viata?", pe la aceasta varsta (daca nu chiar mai devreme) ar trebui sa fie cautate si aflate!

29 noiembrie 2015

Dor de naivitate !: Dor de povestea Craciunului! - scurta istorie ilustrata

Dor de naivitate !: Dor de povestea Craciunului! - scurta istorie ilustrata: V-aţi întrebat vreodată de ce decorăm pomul de Crăciun sau de ce îi învăţăm pe copiii noştri să creadă în Moş Nicolae sau Moş Crăciun? 
   Veţi fi surprinşi să aflaţi care este originea sărbătorii noastre (spun eu!!!) preferate!

O carte despre imperfectiune scrisa de un ... imparat!

"Dacă un om ți-a greșit cu ceva, gândește-te ce reprezentare are el asupra binelui și asupra răului pentru a comite acea greșeală"

Marc Aureliu (in latina Marcus Aurelius, 121 – 180) este un imparat roman al caruia ii datoram recunostinta si respect imens si astazi, pentru o lucrare filozofica despre ... imperfectiune. 
Încă la finele secolului al XVIII-lea, cel mai de seamă istoric al Romei, E. Gibbon, scria despre el aşa: "Viaţa lui a fost cel mai nobil comentariu la preceptele lui Zenon. A fost sever cu sine, indulgent cu imprefecţiunile altora, drept şi benefic pentru întreaga omenire".

28 noiembrie 2015

Ziua Recunoștinței vs Ziua Recoltei. Scurt istoric



In urma cu doua zile in multe tari din lume s-a sarbatorit 
Ziua Recunoștinței (engleză: Thanksgiving Day, franceză: Jour de l'Action de grâces), o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulțumește (tradițional lui Dumnezeu) pentru bogăția recoltei din acel an. 

27 noiembrie 2015

25 de sfaturi de la Robert Kiyosaki care îţi pot schimba viaţa


Robert Kiyosaki este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri americani.  Investitor de succes, autor şi speaker, Robert Kiyosaki a devenit celebru datorită seriei de cărţi de educație financiară „Rich Dad” (Tată Bogat).
Deşi a scris mai multe astfel de cărți, Robert Kiyosaki rămâne cunoscut în primul rând datorită bestseller-ului “Tată Bogat, Tată Sărac” (peste 26 de milioane de exemplare vândute în întreaga lume), care se află între primele 3 cele mai importante cărţi de educaţie financiară care au fost scrise vreodată.

23 noiembrie 2015

Povesti pentru mangaierea inimii si inviorarea sufletului (I)

DRAGOSTEA: SINGURA FORTA CREATOARE


"Raspanditi dragostea oriunde mergeti: mai intai in casele voastre. Oferiti dragostea copiilor vostri, sotiei sau sotului, unui vecin ... Nu lasati pe nimeni sa plece de la voi fara sa se simta mai fericit. Fiti expresia vie a bunatatii lui Dumnezeu; bunatate pe chipul vostru, bunatate in ochii vostri, in zambetul vostru, bunatate in primirea calda." ~ Maica Tereza
Un profesor de colegiu si-a dus intr-o buna zi clasa de sociologie in mahalalele orasului Baltimore pentru a studia cazul a 200 de baieti care locuiau acolo. Studentii au fost rugati sa scrie o evaluare a fiecarui baiat.

22 noiembrie 2015

Dor de un top al ... celor mai inspirate 15 clipuri video de Craciun!


Pentru ca de doua zile s-a deschis oficial Targul de Craciun de la Viena, si pentru ca in perioada care urmeaza pana la momentul in care vom trece in Noul An, de la mic la mare cautam sa scoatem tot ce avem mai bun din noi, m-am  gandit ca o selectie a celor mai frumoase si inspirate clipuri video comerciale, ar fi o delectare pentru fiecare.


Atat companii mari cat si marketeri de renume precum John Lewis(recunosc ca este pe primul loc in inima mea - aici sunt subiectiv, ce-i drept), investesc anual in aceste filmulete comerciale zeci sau chiar sute de mii de dolari fara sa vanda nimic, doar pentru a transmite emotie si a face cat mai viu si mai placut spiritul Craciunului.


Iata selectia pe care am realizat-o eu si care, sper sa te bine-dispuna si pe tine:
1. 


2.


3.


4.


5.


6.


7.


8.


9.


10.


11.


12

13.

14. ... si de ce sa nu o recunoastem, dar cei de la Coca-Cola(fara nici o intentie de a le face reclama) au printre cele mai reusite reclame! :)

15.