14 noiembrie 2015

Cat de mare este ... Puterea Vulnerabilitatii (video TED)

Am "prostul obicei" cum mi l-a definit cineva, ca sa mai urmaresc cate o prezentare de pe TED. De fapt, mai multe...:) Iar astazi dimineata, dupa ce am auzit despre tragedia de la Paris, mi-am spus ca trebuie sa ma "duşuiesc" emotional cu o prezentare TED. Si iata peste ce prezentare interesanta am dat: o prezentare a unei cercetatoare in mediul sociologiei,  Brené Brown, intitulata The Power of Vulnerability (Puterea Vulnerabilitatii), care explica de ce trebuie sa acceptam vulnerabilitatea in viata noastra. 
Deseori, oamenii tind sa imbunatateasca sau sa elimine trasaturile ce ii dezavantajeaza si vor sa scoata in evidenta insusirile ce ii pun intr-o lumina buna. Astfel, ei ajung sa imparta caracteristicile umane in doua categorii: pozitive si negative.

Si probabil de acee, de cele mai multe ori, vulnerabilitatea este incadrata in grupul trasaturilor negative. Este o insusire pe care toti o avem, dar pe care multi incearca sa o reprime. Ne este teama ca nu cumva ceilalti sa creada ca suntem inferiori doar pentru ca avem slabiciuni.

Asa ca le mascam si credem ca vom fi fericiti daca eliminam vulnerabilitatea, astfel incat sa devenim perfecti.

In prelegerea video de mai jos, Brené Brown, autoarea best seller-ulilor, Daring Gratly si Darurile Imperfectiunii, - prin exemple personale, ne demonstreaza ca ar trebui sa avem curajul de a ne iubi pe noi insine asa cum suntem. Daca ne permitem sa ne vedem cu bune si cu rele, atunci, cu siguranta ne vor vedea si ceilalti asa cum suntem cu adevarat.

Te invit sa urmaresti aceasta prezentare, pentru ca MERITA, dupa care, te-as ruga sa-mi spui printr-un comentariu daca, macar din cand in cand, iti dai voie sa fii vulnerabil (a)?

Multumesc! 



Up-date:
Pentru cei care doresc cartea Darurile Imperfectiunii (o carte care iti da certitudinea că aproape fiecare pagină poate fi un citat de memorat. ) o puteti gasi aici

Pentru că înspiraţia vine atunci când nu te aştepţi, după cum mărturiseşte însăşi Dr. Brown, a ales să pună ideile pe o foaie de hârtie pentru a-şi face o imagine de ansamblu cât mai autentică; astfel a ajuns la expresia „din toată inima” – prima sintagmă care i-a venit în minte.

„Din toată inima” va fi laitmotivul cărţii. Să trăieşti astfel, după acest îndemn nu e cu siguranţă uşor mai ales în lumea noastră care e plină de prejudecăţi şi lucruri închistate în ciuda faptului că noi ne credem deosebit de flexibili.

Darurile imperfecţiunii este structurată pe capitole distincte dar în acelaşi timp are o introducere deosebită pentru că se concentrează pe importanţa exemplificării a trei concepte foarte importante pentru relaţionarea umană.

Conexiunile dintre noi ca şi indivizi sunt deosebit de importante. Ele sunt cauză şi efect, început şi sfârşit al multor procese afective, cognitive şi emoţionale.

Astfel, noţiunile de compasiune, conectare şi curaj sunt prezentate într-o altă persepectivă, mai realistă.

Darurile imperfecţiunii aduce argumente plauzibile legate de manifestarea curajului. O viaţă trăită din toată inima înseamnă în primul rând în opinia lui Brene Brown să ai curajul să renunţi la cel care crezi că trebuie să fii şi să te accepţi aşa cum eşti, cu defecte, vulnerabilităţi, crăpaturi pe ici colo, fragil şi nesigur uneori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu