1 octombrie 2013

9 lucruri de care NU ai nevoie pentru a fi fericit

"Nu vei fi niciodata fericit daca incerci sa aflii in ce consta fericirea. Nu vei trai niciodata cu adevarat, daca vei continua sa cauti rostul vietii." - Albert Camus
Zilele trecute am facut un drum de afaceri alegand calatoria cu trenul. Pot spune ca in ultima vreme am redescoperit placerea de a merge cu trenul. Ma simt mult mai relaxat decat atunci cand nu sunt la volan, in plus, am timp sa-mi pun gandurile in ordine, si chiar sa lucrez linistit! (sa stii insa ca nu am nici o intelegere cu cei de la C.F.R. :) ) Pentru calatoria de care va vorbeam pornisem dotat atat cu o carte, un mp3 cu 2 audiobook-uri noi, plus o lista de telefoane ce trebuia sa le dau. Deci eram pregatit bine!

Toate bune si frumoase, imi intrasem in rutina avand castile in urechi, ma apucasem sa studiez niste materiale, cand, aruncand la un moment dat ochii pe geam, constat ca trenul e oprit intr-o gara. Iar in gara saracacioasa, zaresc un baietel ce imi facea frenetic cu mana. Am zambit, si i-am facut la randul meu cu mana. 
Pe moment, i-am sesizat surprinderea, dar apoi, am citit pe chipul lui o fericire extrema pentru faptul ca i-am raspuns, fluturand din mana la randu-mi. Acest lucru, mi-a reamintit de o observatie mai veche pe care tot incerc sa o prezint, unui prieten drag, si anume, de modul in care ca si copii avem nevoie de atat de putine lucruri pentru a deveni fericiti. Poate, cu aceasta ocazie, citeste si el aceste randuri!


Ca adulti, crestem intr-un anume fel formandu-ne anumite convingeri precum ca, pentru a fi fericiti ar fi nevoie de foarte multe lucruri. Dar privind acum la acest copil, redescopar de cat de putine lucruri are nevoie orice om pentru a fi fericit! De fapt, cred ca unul dintre cele mai placute sentimente pe care il poti avea este atunci cand realizezi ca poti trai perfect fericit si fara acele anumite lucruri in care credeai la un anumit moment ca iti sunt indispensabile. Si despre asta vreau sa iti vorbesc in acest articol, mai precis, sa iti enumar doar ... 

9 lucruri de care NU ai nevoie pentru a fi fericit. Pentru a FI FERICIT, NU ai nevoie de ...


1. ...anumite conditii sau circumstante.

Am avut ocazia sa cunosc nenumarati oameni si am constatat ca cei mai multi dintre ei nu traiesc cu un anumit set de reguli-circumstante ci mai degraba au un anumit set de atitudini. Sa alegi sa fii pozitiv si recunoscator pentru ceea ce ai la un anumit moment determina modul in care iti vei trai restul vietii. Deci, recomandarea mea este, hai sa cautam ceva pozitiv in viata noastra astazi. Chiar daca ni se va parea un pic mai dificil sau banal, acel lucru exista. In cele din urma, daca stai sa te gandesti putin, cele mai mari realizari sunt momentele cand ceea ce faci iti permite savezi cat de minunata este viata, deja!

2. ... aprobarea tuturor.

Cea mai mare inchisoare in care vei trai vreodata, (dupa cum afirma si Maslow) este teama de ceea ce cred altii despre tine!  Nu poti permite altor persoane sa-ti "dicteze" cine esti tu sau sa-ti spuna ce vrei! (Chiar daca uneori chiar este nevoie) Tu trebuie sa decizi pentru tine! Cand iei decizii importante pentru tine, aminteste-ti ca ceea ce gandesti TU despre tine si despre viata ta este mult mai important decat ceea ce gandesc altii. Nu lasa pe nimeni sa te faca sa te simti vinovat pentru viata pe care o traiesti. Este viata TA! Atat timp cat nu ranesti pe nimeni, indeparteaza-i din calea ta! 
Implinirea si succesul in viata se obtin prin folosirea la maxim a abilitatii de a fi concentrat in atingerea obiectivelor, a viselor, a dorintelor... Rezerva-ti timp suficient pentru introspectie, pentru a discuta cu tine, fara interferente externe. Meriti asta! Meriti mai mult decat atat! (Dr. Wyne Dyer transmite foarte bine beneficiile introspectiei in cartea Esti ceea ce gandesti, pe care o poti gasi la un pret redus aici)

3. ... un trecut perfect curat.

Nu trebuie sa lasi umbre ale trecutului sa-ti intunece prezentul si viitorul. Uita-l, iarta-l si mergi mai departe! Doar pentru ca trecutul nu a fost asa cum ti-ai fi dorit sa fie, nu inseamna ca viitorul nu poate fi mai bun chiar decat ti-l imaginezi! Se spune ca devenim mult mai puternici in locurile unde am fost raniti odata. Pentru ca tocmai de acolo unde s-au produs ranile, au venit si adevaratele lectii pentru viitor. Si tocmai aceasta perspectiva iti ofera sansa sa te reculegi si sa devii mult mai puternic decat erai inainte.
De cele mai multe ori singura diferenta intre fericirea pe termen lung si disperarile pe termen lung, vine din decizia de a nu renunta la tine, cel care esti astazi! Atat timp cat inca mai respiri, nu e niciodata prea tarziu!
Astazi, este un nou inceput!

4. ... un control deplin al schimbarilor ce se petrec in viata ta.

Viata este intr-o continua schimbare iar noi ne schimbam impreuna cu ea! Nu mai suntem aceleasi persoane care am fost acum 5 ani, un an sau o luna in urma. Nici macar aceea persoana de o saptamana sau chiar de ieri. Ciclurile vietii nu se opresc!(Jim Rohn explica acest fenomen foarte frumos in Anotimpurile vietii, ai citit-o?) Schimbarea este fenomenul care se petrece in toata lumea vie, de la nivel microcelular pana la nivel macro! Fiecare sfarsit inseamna un nou inceput! Traieste, invata si da-i drumul mai departe! Nu-ti bate capul cu lucruri pe care nu ai cum sa le schimbi! 
Desi unele lucruri nu tin de controlul tau (starea vremii, starea unei persoane sau o anumita situatie neprevazuta), sta in puterea ta cum sa re-actionezi la aceste lucruri. 
Viata fiecarui om comporta interactiunea cu unele aspecte pozitive, cu unele negative, insa, daca esti fericit sau nu, depinde doar de aspectele pe care te concentrezi TU. Traieste cat mai simplu, iubeste cu generozitate, fii sincer, respira mereu profund, da ce-i mai bun din tine si elibereaza-te de greutati si ganduri negative. (Recomand sa afli mai multe din remarcabila lucrare a Dr.M. Scott Peck - Drumul catre tine insuti, pe care o poti citi online mai jos, sau daca te enerveaza sa o citesti pe calculator - e cam obositor ce-i drept, o poti cumpara de aici cu o reducere de 30%)

5. ... o viata lipsita de stress sau lipsita de griji

Orice s-ar spune, marile provocari si incercari la care ne supune viata, face viata :) mai palpitanta, mai interesanta. Nu ai observat ca depasirea lor aduce un moment de relaxare, monotonie si uneori intrebarea: Si de acum inainte ce sa mai fac? 
Viata aduce cu ea mereu noi provocari si obstacole dar niciodata conditiile perfecte pentru a le depasi! Deci, in concluzie, nu le putem ignora! Si-atunci, ce putem face?

Sa spunem, Ei si ce? sau De ce nu? - asa fac copiii, ai observat? Ca si pe ei, fiecare incercare sau provocare, nu face decat sa ne intareasca, sa ne dezvolte experienta, sa ne faca sa devenim mai increzatori in noi si in puterile noastre si mai de succes. 
Spune cu fermitate: "Sunt hotarat sa traiesc o viata fericita indiferent de provocarile pe care le voi intampina. Voi transforma toate excesele mele de furie in momente ridicole iar apoi le voi analiza pentru a face din ele povesti de succes. Sta in puterea mea sa-mi transform emotiile si starile negative in momente minunate de WOW!"
Si indiferent ce s-ar intampla, doar cauta sa dai tot ce ai mai bun in tine si sa apreciezi tot ceea ce ai invatat! Nu te vei putea bucura de viata daca vei fugi de provocari. Niciodata!

6. ... toate lucrurile pe care nu le ai.  

Tu, esti aici, chiar ACUM, cu tot ceea ce ai mai de pret: respiratia ta! Bucura-te de ea! Nu ai nimic de facut astazi, ACUM, in acest moment, decat sa ... zambesti! :)
Fericirea inseamna sa te bucuri de ceea ce ai, sa bucuri si sa te bucuri alaturi de alti oameni, sa te bucuri de locuri, obiecte sau evenimente din viata ta, pentru ca sunt in viata ta!
Fericirea nu face referire tot timpul la schimbari sau realizari, ci in cele mai multe cazuri la recunostinta si apreciere. Incearca si vei vedea ca daca iti pui mintea la contributie, te vei putea bucura si vei putea aprecia, totodata, atat lucrurile pe care le ai acum cat si evenimentele ce se petrec in jurul tau!

7. ... un munte de bani.

Daca am contabiliza toate lucrurile si insusirile cu care am fost binecuvantati, in loc sa contabilizam banii, am descoperi ca suntem mult mai bogati. Este foarte bine sa pastrezi banii in minte dar este foarte important sa ii scoti din inima! Sa nu cazi in patima banilor! Niciodata nu trebuie sa fii atat de preocupat in a iti asigura "lucruri" pentru ca asa vrea ego-ul, si sa uiti de ce vrei tu cu adevarat! Cauta sa te dezvolti armonios spiritual, caci adevarata masura a bunastarii vine din cat de multa valoare poti oferi atunci cand ai pierdut toti banii!
Formula FERICIRII = Da ceea ce ai mai bun in tine si apreciaza ceea ce ai!Formula NEFERICIRII = Compara-te cu altii si cu ceea ce au acestia!
Este nemaipomenit de bine sa ai bani si lucruri pe care le poti cumpara cu bani, dar este deasemeni, la fel de important sa constientizezi ca in viata sunt lucruri mai importante ce nu pot fi cumparate cu bani! 
Personal, pot spune ca nu e nevoie de o caruta de bani ca sa traiesti o viata bogata si implinita! (si cu siguranta nu sunt singurul care afirma asta) O familie iubitoare si cativa prieteni buni fac mai mult decat greutatea lor in aur! Este adevarat si aici ca, lucrurile marunte (ca o imbratisare mai lunga, o lacrima stearsa de partener, s.a.) in momentele potrivite, conteaza enorm!



8. ... un eveniment care are loc in alta parte sau in alt loc. 

Contabilizea-ti si manageriaza-ti cu mare grija timpul! Timpul TAU, da? 
Nu cauta si nu-ti dori momente fericite pentru o anumita data. Nu-ti strica ziua de astazi concentrandu-te pentru un ipotetic maine sau in alta parte. 
A te concentra pe micile bucurii ale zilei de astazi nu inseamna insa sa ignori viitorul, nu! 
Si asta pentru ca exista un singur ACUM! Realizeaza cat esti de bogat acum si fii recunoscator pentru cel care esti, aici si acum! 

Chiar acum iti creezi propria istorie, creezi mostenirea TA! Fii constient de asta si nu lasa viata sa alunece pe langa tine fara sa constientizezi faptul ca esti arhitectul vietii tale!
Vezi tu, uneori viata actioneaza intr-un mod tare ciudat: Iti doresti ceva cu toata inima, si muncesti si astepti, si muncesti si astepti si ai sentimentul ca dureaza o vesnicie pana sa obtii ceea ce iti doresti. Apoi, atunci cand se intampla sa obtii ceea ce iti doresti, constati ca ceea ce vrei de fapt este sa retraiesti anumite intamplari sau amintiri de pe parcursul lungului drum pe care l-ai parcurs...
Fericirea este ... calatoria! Deschide ochii si nu o rata!  


9. ... fericire constanta.

Aici, la ultimul punct, poate putin controvers, ceea ce vreau sa punctez este faptul ca nu poti fi fericit daca uneori nu esti si deziluzionat sau nefericit! Cum am mai afirmat-o si mai sus, viata nu este intotdeauna perfecta si o fericire constanta se poate gasi doar intr-o lume utopica; de aceea, la asa ceva sa nici nu te astepti vreodata!
Pe termen scurt, starea emotionala a fiecaruia poate varia, dar aici intervine abilitatea fiecaruia de a controla aceste emotii astfel incat sa-si poata mentine starea de fericire un timp cat mai indelungat. Orice individ poate fi fericit atunci cand totul merge bine. E nevoie insa de un suflet puternic, de o inima adevarata pentru a zambi atunci cand toata lumea plange. Iar acest lucru este posibil, pentru ca le ai deja!
Traieste fiecare zi din viata ta din plin! Experimenteaza toate starile pe care le poti experimenta, atat pozitive cat si negative, nu te concentra pur si simplu pe ... vreau sa fiu fericit! Concentreaza-te pe a trai o viata frumoasa, excitanta! Concentreaza-te pe dedicarea completa! Pentru ca, DA, fericirea este parte din acest complet, ca si tristetea, descurajarea, frustarea sau esecul. 

Ce iti recomand, acum la final de articol, prieten drag ...

Alege sa fii fericit astazi, bucurandu-te de fiecare moment, plangandu-te din ce in ce mai putin si aratandu-ti recunostinta fata de lucrurile care au o insemnatate mare pentru tine! 

Acum e randul tau! Ce lucruri crezi ca am uitat sa le mentionez si de care NU avem nevoie pentru a fi fericiti? Lasa-mi un comentariu mai jos si impartaseste-mi gandurile tale. Iti multumesc! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu