24 septembrie 2012

De Unde Vine Criza Din Educatie Si Care Ar Fi Solutia? - Prof. Florin Colceag Raspundea Inca Din 2010 - video

Rezolvarea Problemelor Din Sistemul Educational Si Solutii Pentru Iesirea Din Criza Propuse De Prof. Dr. Florin Colceag

"Exista o trasatura comuna intre oamenii foarte puternici si oamenii foarte prosti, si anume acea ca ambele categorii considera ca trebuie sa schimbe mediul inconjurator in functie de personalitatea lor in loc sa-si schimbe personalitatea in functie de mediul inconjurator. Fereasca Dumnezeu sa fii TU mediul!" - Doctor Sean Jin


Nu stiu cati dintre dumneavoastra a-ti auzit de prof. Florin Colceag?
Recunosc ca pana anul trecut, nici eu nu auzisem de domnia s-a, cu toate ca este cunoscut şi bine perceput în mediile ştiinţifice internaţionale, la OECD, la Clubul de la Roma,  la Banca Mondială şi chiar Uniunea Europeană(dar asta aveam s-o aflu mai tarziu). Dar desi prof. Florin Colceag are o plajă de recunoaştere destul de largă în lume, suficientă incat să constitui o garanţie morală şi profesională…in Romania, nu este "utilizat", si din păcate nu este o excepţie în acest sens...!!!

"Dacă o ţară nu-şi poate plăti datoriile, ea aparţine de drept Fondului Monetar Internaţional"- Florin Colgeag


Cu ocazia unor tabere de excelenta in 2010, prof. Colceag explica ce este criza in general si in special in educatie in particular, de unde vine, cine o intretine, dar mai ales propunea solutii care in tari precum Australia nr.1 in lume pe cercetare stiintifica si educatie, Israel, Japonia, China au avut si are succes.

Totodata, prof. Colceag vorbeste despre Managementul Crizelor dar mai ales despre solutii in sistemul de invatamant cu viziune peste 20 de ani! 
Peste 20 de ani, un copil care intra acum la gradinita, va intra pe piata sau isi va da doctoratul... Pentru ce fel de viitor??? 
      
La inceputul lunii august, 2012, autorul Miron Manega, publica in CERTITUDINEA Programul administrării ieşirii din criză prin efort instituţional, in viziunea Prof. Dr. FLORIAN COLCEAG si afirma ca "AVEM RESURSE!" si spunea si care sunt acestea. Dar se pare ca "tara te vrea prost" cum circula o vorba...
    
   De ce sa nu luam exemple care deja s-au dovedit eficiente? 


  


Profesor  matematician, cu peste 20 de ani de experienta in gifted education si in antrenarea copiilor olimpici la matematica cu care a obtinut mai mult de 60 de medalii de aur la competitii internationale de matematica. Este reprezentant in Romania al World Council for Gifted and Talented
Children. Are obtinuta diploma de  M.A.(Master Academy) in Education, specializarea  Gifted Education din Iulie 2001, la Utah State University, Departamentul Educatie.

In februarie 2005 fondeaza IRSCA Gifted Education, Romania, asociatie non-profit cu scopul de a promova si sprijini dezvoltarea persoanelor cu har si talent in toate domeniile, de a forma resurse umane capabile, de a atrage in aceasta activitate tineri foarte inzestrati si cu o inclinatie deosebita spre cercetare, de a aduce o contributie esentiala in dezvoltarea prestigiului acestor activitati pe plan national si international, de a administra activitatile, campusul si fondurile implicate in programele de cercetare si dezvoltare profesionala.

In 2009 propunea Modelul de Tara, ce "seamănă izbitor, în privinţa expertizei istorice, a diagnozei sociale, a motivaţiei şi a reperelor de bune practici (preluate din experienţa sistemelor britanice) cu teoria Statului Organic a lui Mihai Eminescu. Modelul de Ţară nu este însă doar o teorie, ci şi (mai ales) un manual de lucru si care  avantajul instrumentelor de cercetare ale secolului XXI. “Modelul de ţară” este un fel de maşină pe care autorul ei te învaţă şi cum s-o construieşti, şi cum s-o utilizezi.

"Inca de la sfârşitul anului 2010, Prof. Dr. Florian Colceag, specialist internaţional în guvernanţă sustenabilă, făcea, pentru CERTITUDINEA, o analiză îngrijoratoare a situaţiei în care se afla România la momentul acela. Era mare vânzoleală în legătură cu Legea Educaţiei, care inflamase, şi pe bună dreptate, întreaga opinie publică. Paradoxal, legea fusese făcută de specialişti în domeniu şi era iniţial foarte modernă şi funcţională. Numai că, aşa cum se întâmplă la noi, a fost trecută prin filtrul politic care a modificat-o după interesele momentului şi a paralizat-o complet. În plus i s-a adăugat şi “apendicele” cu învăţământul în limba maghiară, ceea ce a declanşat ostilitatea generală a societăţii. Aşa cum arăta după aceste intervenţii ale mediului politic, Legea Educaţiei era cea mai proastă şi cea mai discriminatorie din câte se derulaseră până atunci, o veritabilă bombă socială cu efecte imprevizibile. Acesta era, aşadar, contextual în care profesorul Florian Colceag a scris, pentru CERTITUDINEA, articolul “Despre crize şi războiul modern. România în paradoxul deţinuţilor”, republicat în rezumat. Ingrijorările de atunci ale distinsului profesor s-au confirmat, din fericire, numai la nivel politic, nu şi social. Ba, am putea spune că situaţia generală dezastruoasă a declanşat, în sfârşit, o reacţie socială de trezire la demnitate." (Miron Manega)
  
   Ce este mai interesant este faptul ca nici Wikipedia nici in alt loc din "rafturile" Internetului nu gasesti aproape nici o informatie despre prof. Florin Colceag cu foarte mici exceptii! De ce oare?

2 comentarii:

  1. Adrian, mi-e foarte greu să găsesc un răspuns la întrebarea pusă în final.
    Pot doar confirma că, deşi este singurul specialist în talente (super-dotaţi) din România, mi-au trebuit cam 48 de ore să găsesc situl său.
    AM DESTULĂ EXPERIENŢĂ ÎNCÂT SĂ GĂSESC ÎN MAI PUŢIN DE 5 MINUTE cam tot ce vreau să găsesc. aici însă, m-am împotmolit. Ştiu, subiectul "talente", e încă unul prea puţin luat în serios şi privit mai curând ca ceva exotic, "de ocazie".
    Să vedem ce ne vor aduce anii ce vin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iarta-ma Serban, dar la care site faci referinta?
      Caci eu cand scriu in Google Florin Colceag, primul rezultat este http://www.supradotati.ro/echipa.php,
      caci site personal, nu stiu daca are!
      Sau e posibil ca sa fi cautat mai devreme cu cativa ani. Eu de dl.profesor, am aflat intamplator in urma cu un an si jumatate!
      Ai gasit tu altceva?
      Caci m-ar interesa si pe mine!!!

      Ștergere