4 iulie 2012

Dor de o tehnica complementara...Tehnica Rolfing!

   
     Ca in fiecare dimineata, de vreo doua luni de zile, urmaresc, Minutul cu John Maxwell care soseste cu o precizie de ceas elvetian, fix la orele 7:00!
     Cuvantul despre care in aceasta dimineata a vorbit John a fost: ALINIERE!  La un moment dat, John a spus ca "...chiar acum fac asupra corpului meu rolfing", ceva despre care nici el nu stia nimic pana in urma cu cateva luni, dar despre care a aflat ca este calificata drept "alinierea corecta a corpului". Lucrul surprinzator este ca dupa doar cateva sesiuni "ma simt mult mai bine si merg mult mai bine!".

      Mi s-a parut interesant, si cum tot ce are legatura cu sanatatea imi trezeste atentia, am zis sa fac o documentare pe Internet, si iata informatiile pe care le-am gasit:

      Notiunea de rolfing a fost introdusa in anii 1940-1950 de catre biochimista americana dr. Ida Pauline Rolf. Ea compara corpul uman cu un turn de "caramizi" care atunci cand sunt ordonate, forta gravitationala este in echilibru cu structura corpului si confera acestuia forta si vitalitate. Cand "caramizile" nu sunt ordonate, forta gravitationala nu mai poate actiona asupra corpului, echilibrul
energetic fiind imposibil de realizat.    
     Tehnica rolfing, se bazează deci pe observarea că muşchii lucrează în perechi. Unul se contractă iar celălat se relaxează , se dilată. Atunci când ambii muşchi sunt relaxaţii , totuşi există o anumită tensiune, care se numeşte  http://en.wikipedia.org/wiki/Ida_Pauline_Rolf  Corpul când este în poziţia corectă , gravitaţia permite realizarea mişcărilor cu o mai mare uşurinţă.
      Adevărata ei denumire a acestei tehnici de masaj, este integrarea structurală şi ea integrează diferite tipuri de tratamente fizioterapeutice cu bioenergia.
     Rolfingul este utilizat pentru tratarea stresului, a problemelor respiratorii, de mobilitate şi de postură, dar şi pentru durerea muşchilor spatelui.
     Această tehnică este contraindicată în cazurile de osteoporoză şi fracturi, inflamaţii acute ale pielii, cancer şi artrită reumatoidă.
     Tehnica rolfing constă în apăsarea degetelor, genunchilor, coatelor sau pumnilor asupra ţesuturilor, care eliberează tensiunile reprimate şi stresul. Un tratament întreg constă în zece şedinţe de masaj rolfing, ele decurg pe timp de o oră fiecare. La fiecare şedinţă se lucrează asupra unei părţi diferite a corpului, dar care este întotdeauna în legătură cu ceea ce sa tratat anterior, pentru a reuşi îndreptarea corpului.
     Un corp care nu stă drept este atras de gravitaţie şi trebuie să depună eforturi pentru a-şi menţine echilibrul. Dacă postura este incorectă muşchii vor fi contractaţi şi de aceea , fibrele şi ligamentele îşi vor pierde flexibilitatea şi se vor întării. Atunci când corpul este drept muşchii nu trebuie să se încordeze foarte mult şi permit realizarea mişcărilor cu uşurinţă.
     Am gasit de asemeni si o scurta introducere in tehnica rolfing facuta de insasi, dr. Ida Rolf.


     O alta tehnica dinamica de reeducare fizica si psihica de care am aflat cu ocazia acestei scurte documentari este metoda Alexander. Prin aceasta metoda persoanele invata sa se miste intr-o maniera constienta. Dar despre asta voi mai scrie intr-un alt post. Este necesar sa aflu mai multe!
     Daca dintre voi, dragi cititori, sunteti care ati auzit sau stiti mai multe despre aceste tehnici, lasati-mi mai jos un comentariu!

     Update: Pentru cei interesati, am fost informat ca exista posibilitatea cumpararii cartii Idei Rolf in limba engleza de aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu