19 iulie 2012

Dor de ... Disciplina versus Libertate!

Pledoarie pentru disciplina!

"Disciplina este o forma de libertate. Este eliberarea de lene si letargie, eliberarea de asteptarile si cererile celorlalti, eliberarea de slabiciune, frica si indoiala.
Disciplina da posibilitatea unei persoane sa isi descopere individualitatea, puterea interioara si talentul innascut. Si din acel moment, fiecare devine stapanul, mai mult decat sclavul, propriilor ganduri si emotii."
H.A Dorfman
     Ceea ce urmeaza mai jos nu este un articol, ci un mesaj de la un prieten, Dan Luca, auditor financiar caruia i-a venit mintea la cap, si initiatorul unui program foarte temerar intitulat 5a.m.- wake up and live (trezeste-te si traieste). Spune-am ca este un program temerar, deoarece in vreme ce toata lumea indeamna la confort si buna dispozitie, vine acest domn si afirma ca ... trebuie sa te trezesti zilnic la 5 a.m. pentru a te simti si mai bine. Ceea ce tinde sa demoleze una din teoriile care spune ca "somnul cel mai dulce este ... dimineata! Si pentru a ne convinge de adevarul spuselor sale ne mai da si 50!!!, nu unul, doua sau zece, ci 50 de motive pentru care sa te trezesti la ora 5 dimineata!
      Dar nu despre trezitul la ora 5 vreau sa va vorbesc acum ci despre mesajul transmis in e-mailul primit, si care mi s-a parut scris cu atata suflet si credinta, incat l-am intitulat "Pledoarie pentru Disciplina". Iata mesajul de la Dan:

"Astept de mult ocazia potrivita sa aduc un pic de lumina in aceasta discutie intre cei care iubesc libertatea si cei care iubesc disciplina.

Eu sunt unul dintre cei care iubesc disciplina, desi marturisesc nu am fost asa de la inceput.

La prima vedere de ce ar iubi cineva disciplina?… Pare, cel putin la prima vedere, ca este o limitare, o conditionare autoimpusa…

Si totusi... daca te uiti mai atent, oamenii disciplinati sunt cei cu adevarat liberi, iar cei care cauta cu orice pret libertatea sunt cei
conditionati si constransi.


Imi place foarte mult definitia pe care o da Steve Pavlina, care spune asa:

"Disciplina este abilitatea de a te mobiliza sa treci la actiune, indiferent de starea emotionala in care esti."

Iar a trece la actiune este o caracteristica fundamentala a oamenilor remarcabili.

Acesti oameni de succes mai au cateva trasaturi in comun:


- Livreaza ceea ce au promis… de fiecare data!

- Termina ceea ce au inceput

- Devin de la o zi la alta tot mai buni, pentru ca studiaza si practica

- Au rutine si ritualuri productive in fiecare zi

Si daca te uiti cu atentie la fiecare trasatura, din fiecare tipa "disciplina".  Nici una dintre aceste elemente nu ar fi posibile in lipsa disciplinei!

In plus, fiecare persoana de succes stie ca daca nu te controlezi tu, vei fi controlat de circumstante!

De exemplu,

- Nu te disciplinezi sa iti platesti la timp impozitele, platesti amenda pentru intarzieri.

- Nu te disciplinezi sa inveti limba engleza foarte bine, nu esti promovat intr-o functie de conducere

- Nu te disciplinezi sa mergi la service si sa vezi de ce s-a aprins becul galben de pe bord, intr-o zi ramai cu masina in drum si te va  costa mai mult timp si mai multi bani

- Nu te disciplinezi sa economisesti 10% in fiecare luna, traiesti fara economii si cu teama zilei de maine

… si asa mai departe…


Regretatul Stephen Covey spunea ca: "cei indisciplinati sunt sclavii toanelor si diverselor pasiuni"

Pe termen lung, indisciplina se traduce si printr-o in lipsa de abilitati care ar aduce un plus semnificativ in calitatea vietii (invatatul unei limbi straine, utilizarea softurilor de editat texte, studiul abilitatilor de parenting, etc)

Disciplina mai inseamna sa actionezi in timp ce gandesti pe termen lung, si nu doar sa simti pe termen scurt. Adica sa sacrifici placerea temporara in favoarea beneficiului semnificativ pe termen lung.

Concret, aceasta modificare de perspectiva iti schimba comportamentul neproductiv astfel:

- continui sa lucrezi la un proiect sau idee si dupa ce entuziasmul de inceput a trecut

- mergi la sala cand tot ceea ce vrei este sa stai tolanit la TV toata ziua

- te trezesti mai repede dimineata si lucrezi cu tine si pentru tine

- spui "nu" atunci cand esti tentat sa renunti la dieta

- iti verifici emailurile doar de cateva ori pe zi (si nu non-stop)

Si pentru mine, disciplina a fost un punct slab in trecut.  Am pierdut multe oportunitati pentru ca nu am avut disciplina necesara. 

Dar, am persistat si sunt incantat sa pot spune ca azi m-am trezit la 5 dimineata, am facut sport, am mancat un mic dejun si am scris acest email.

Cu siguranta ca, ar fi fost placut sa mai stau intins in patul meu comod, insa am luat decizia ca aceasta "placere" e necesar sa se subordoneze uneia mai mari care are legatura cu scopul meu in viata.

Si nu e nici simplu si nici usor sa devii disciplinat. Daca era, probabil ca aveai deja aceasta abilitate. 

Iar mailul acesta il scriu pentru ca vreau sa iti dau o sansa reala sa ai viata pe care ai crezut tot timpul ca o meriti.

Disciplina cred ca este scara pe care oricine poate urca atunci cand a decis ca vrea sa evadeze din inchisoarea mediocritatii.

Insa, vestea buna si vestea proasta in acelasi timp, este ca nu exista cale de mijloc… fie o iei in sus si incepi sa ai o viata remarcabila, fie o iei in jos si te afunzi si mai mult in frustrari si dezamagiri.

Si indiferent daca te vei decide sa urmezi acest ecurs sau nu...

Te Rog din Suflet… studiaza si practica Disciplina!


E probabil cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine si pentru copiii tai!

Devino cea mai disciplinata persoana pe care o cunosti si inspira-i si pe altii!

Uita-te cu sinceritate ce ti-a adus de-a lungul vietii disciplina (atunci cand ai avut) si ce ti-a adus libertatea sub forma "fac ce vreau, cand vreau".  Trage concluziile si actioneaza in consecinta.

Iti doresc sa ajungi prieten pe viata cu disciplina!

Dan"

Iar pentru cei ce nu il cunosc pe Dan Luca, ii invit sa il cunoasca prin intermediul unei filmari facute in 2009 in cadrul Serilor AS, si de unde aflam care sunt ... ingredietele unui somn odihnitor...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu