9 iunie 2012

Dor de Idei ...Irationale In Viziunea Dr. Paul Hauck si a Dr. Albert Ellis!


Idei irationale in viziunea psihologilor Dr. Paul Hauck si Dr. Albert Ellis

"Dacă vrei, într-adevăr, să nu mai fii nervos, supărat sau deprimat, va trebui să înţelegi că tu eşti cel care îţi provoci întotdeauna tulburarea.

Nimeni nu poate să te tulbure, niciodată, şi în nici o situaţie, decât dacă tu însuţi îngădui acest lucru.

Gândurile noastre sunt acelea care ne tulbură, şi nu părinţii noştri, soţii sau soţiile, ori şefii noştri."
- Dr.Paul Hauck

     In noua sa carte teorie "Depresia nervoasa. De ce apar si cum putem depasi starile depresive" Dr. Paul Hauck, renumitul psiholog american, scoate în evidenţă o teorie prin care explica cele trei cauze principale ale depresiei psihice:

Autoînvinovăţirea - critica prea aspră a propriului comportament, care duce la un sentiment exagerat de vinovăţie;
Autocompătimirea - deplângerea propriei situaţii atunci când comportarea celorlalţi faţă de tine o consideri nedreaptă;
Compătimirea altora - identificarea cu necazurile celorlalţi.

Conform lui Dr.Paul Hauck, exista 12 idei irationale care ne creeaza probleme emtionale, teama, supararea, depresia, nefericirea in viata, suferinte, determinarea de a fi rautaciosi sau valorosi etc. Urmand regulile terapiei comportamentului emotiv-rational (T.C.E.R.) elaborate de dr. Albert Ellis - pentru care numarul ideilor irationale este de 15), poti sa-ti controlezi anxietatea inainte ca aceasta sa puna stapanire pe tine. O poti impiedica sa actioneze daca vei recunoaste urmatorul aspect foarte important: oamenii si lucrurile in sine nu te fac sa fii anxios. Tu faci asta. Expectantele tale nerealiste iti cauzeaza anxietatea inutila. 

Cele 12 idei irationale dupa Dr.Paul Hauck

1. Este absolut necesar ca noi, adultii, sa fim iubiti si acceptati de catre cei pe care ii consideram a fi oameni importanti in viata noastra, daca dorim sa ne socotim pe noi insine valorosi.
2. Daca nu suntem importanti, desavarsiti si realizati inseamna ca suntem mai putin valorosi decat cei care au aceste calitati.
3. Cei rai, rautaciosi sau ticalosi trebuie blamati si aspru pedepsiti pentru viciile lor.
4. Este ingrozitor, chiar insuportabil cand imprejurarile nu sunt asa cum le-am dori noi.
5. Nefericirea omeneasca este cauzata de factori extrinseci, asa incat nu suntem in stare (sau suntem in prea mica masura) sa ne controlam suferintele si tulburarile.
6. Daca ceva reprezinta pentru noi un pericol sau o amenintare, trebuie sa ne concentram atentia asupra lui si sa ne gandim la posibilitatea de a avea loc asa ceva.

7. Este mai usor sa eviti anumite greutati ale vietii sau raspunderi proprii decat sa le infrunti.
8. Este rezonabil si sanatos sa depinzi de altii, mai puternici, pe care sa te poti baza.
9. Trecutul nostru ne determina fundamental comportamentul actual; daca ceva ne-a afectat candva, situatia se va repeta la infinit.
10. Trebuie sa ne framante problemele si tulburarile altora.
11. Problemele umane au, fiecare, o anumita solutie precisa si perfecta, si este mai intelept sa astepti pana ce dai de aceasta solutie.
12. Aprecierile personalitatilor respectabile sau ale societatii sunt intotdeauna corecte si nu trebuie puse la îndoiala.

Ideile prezentate mai sus sunt cele 12 idei irationale pe care le avem intiparite in subconstient. Citindu-le, putem constata cu usurinta faptul ca fiecare dintre ele, intr-un anumit context, sta la baza trairilor noastre dureroase.
 Cele 12 idei irationale ne pot crea probleme de ordin emotional – prin diferite idei irationale, luate separat sau puse impreuna, ajungem la diferite emotii. Constient sau nu, devoram afirmatiile de mai sus sau variante ale acestora de fiecare data cand ne confruntam cu situatii speciale.
 In momentul in care constientizam ca dorim sa fim persoane sanatoase emotional si echilibrate se impune sa ne intrebam daca aceste idei insirate mai sus au vreo logica si sunt sanatoase pentru psihicul nostru. Paul Hauck sustine ca acestea sunt irationale, ilogice si, cel mai important, reprezinta un pericol pentru individ. Cele 12 idei irationale pot duce la depresie prin cauzele ei specifice: autoinvinuirea, autocompatimirea si compatimirea altora urmate de stari de anxietate.

Anxietatea sanatoasa – care implica sentimente de ingrijorare, prudenta si vigilenta – poate fi o adevarata binecuvantare: tine la distanta pericolele, iti intretine spiritul de conservare si te face sa fii constient de lucrurile negative pe care le poti schimba. Anxietatea nesanatoasa este cu totul altceva: genereaza o stare paralizanta de panica, ingrijorare obsesiva si fobii, care te impiedica sa intreprinzi acele actiuni pe care tu le percepi a fi periculoase, dar care in realitate nu sunt deloc asa. Anxietatea nesanatoasa te inhiba de la a te bucura de activitatile si relatiile de zi cu zi si te determina cu preocupari extenuante si iti franeaza creativitatea.
Aceste idei pot contribui, de asemenea, si la aparitia furiei sau a fricii.
Depresia este determinata de asocierea a doua sau trei idei irationale. Supararea in sine are si ea ca substrat cateva idei emotionale, la fel ca si teama, mania, ingrijorarea, gelozia ori pasivitatea.
Anxietatea sanatoasa – care implica sentimente de ingrijorare, prudenta si vigilenta – poate fi o adevarata binecuvantare: tine la distanta pericolele, iti intretine spiritul de conservare si te face sa fii constient de lucrurile negative pe care le poti schimba. Anxietatea nesanatoasa este cu totul altceva: genereaza o stare paralizanta de panica, ingrijorare obsesiva si fobii, care te impiedica sa intreprinzi acele actiuni pe care tu le percepi a fi periculoase, dar care in realitate nu sunt deloc asa. Anxietatea nesanatoasa te inhiba de la a te bucura de activitatile si relatiile de zi cu zi si te determina cu preocupari extenuante si iti franeaza creativitatea.

Cele 15 idei irationale dupa Dr. Albert Ellis

1. Ideea că este absolut necesar pentru o fiinţă umană adultă să fie aprobată sau iubită de orice altă persoană semnificativă din comunitatea sa.
2. Ideea că cineva ar trebui să fie competent în totalitate, adecvat şi să reuşească în absolut orice dacă considerăm această persoană valoroasă.
3. Ideea că anumiţi oameni sunt răi, înşelători sau periculoşi şi că trebuie pedepsiţi şi ruşinaţi cu severitate pentru răutatea lor.
4. Ideea că este groaznic dacă lucrurile nu sunt aşa cum am vrea noi să fie.
5. Ideea că fericirea umană are cauze externe şi că oamenii au o mică sau deloc abilitate de a-şi controla tristeţea şi lucrurile care îi deranjează.
6. Ideea că dacă ceva este, sau poate fi periculos sau înfricoşător, trebuie să fim îngrijoraţi foarte tare şi să ne gândim tot timpul la posibilitatea ca acel lucru să se întâmple.
7. Ideea că este mai uşor să eviţi decât să faci faţă unor dificultăţi şi responsabilităţi din viaţă.
8. Ideea că trebuie să fim dependenţi de alţii şi că avem nevoie de cineva mai puternic pe care să ne sprijinim.
9. Ideea că trecutul personal al unei persoane determină în totalitate comportamentul prezent al acelei persoane, şi pentru că ceva a afectat puternic viaţa cuiva, trebuie să aibă efect similar.
10. Ideea că este invariabil o soluţie dreaptă, precisă şi perfectă la toate problemele  umane şi că e o catastrofă dacă această soluţie nu este găsită.
11. Ideea că trebuie să  devenim foarte supăraţi de problemele şi tulburările altor persoane.
12. Ideea că lumea ar trebui să fie corectă şi dreaptă.
13. Ideea că o persoană trebuie să se simtă confortabil şi fără durere tot timpul.
14. Ideea că cineva poate deveni nebun.
15. Ideea că cineva poate obţine maximum de fericire umană din inerţie şi inacţiune sau prin pasiva veselie de unul singur.
Probabil ca unii dintre voi nu va regasiti in niciuna dintre aceste idei, pentru ca eu consider ca nu sunt general valabile si nu se aplica tuturor categoriilor de oameni.Unele sunt chiar aberante, ca doar de-aia se numesc “irationale”, dar sa recunoastem..ceva adevar tot exista. Daca nu ni se aplica noua,sigur cunoastem cel putin o persoana careia i se cam potrivesc..

 Foto: Pianul - Lionel Valot, pictor francez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu