27 aprilie 2012

Dor de o Lectie ... de la Ben Silberman CEO Pinterest

Povesti de SUCCES: Ben Silbermann

Sfatul lui Ben Silbermann, CEO si cofondator al retelei Pinterest, pentru start-up: Go Your Own Way!(Urmati-va calea!) 


     Ben Silbermann este directorul executiv si vizionarul cofondator al Pinterest, reteaua care a crescut de la cei 5.000 de utilizatori pe care-i avea in august 2010 la 17 milioane, luna aceasta. Contextul (achizitionarea Instagram de catre Facebook contra valorii de 1 miliard de dolari) face ca Pinterest sa aiba parte de foarte multa atentie: investitorii ii bat la usa, pentru a o finanta si a castiga apoi de pe urma ei.

      La inceputul acestui an, Silbermann a tinut o prezentare in cadrul Alt Summit 2012 din Salt Lake City. Discursul de 45 de minute s-a concentrat asupra modului in care si-a abandonat planurile de a deveni doctor si a infiintat Pinterest in timpul recesiunii, despre cum a supravietuit esecurilor initiale si a construit o companie solida.


      Deoarece interviul este in limba engleza, voi incerca mai jos sa fac o transcriere aproximativa a cuvintelor exprimate de Ben.
     Exista deci vreo reteta a succesului? Nu putem deca sa urmarim evolutia lui Silbermann si sa speram ca vom invata ceva. Ben a crescut in Iowa, unde mare parte din teren este acoperit de culturi, principala ocupatie a oamenilor fiind agricultura. Parintii lui sunt medici, la fel ca si surorile lui. Asa ca
toata lumea credea ca si el va face acelasi lucru.

     Prima slujba obtinuta a fost aceea de consultant la o firma IT pentru ca acolo erau slujbe disponibile. S-a apucat de citit TechCrunch. "Mi-amintesc ca am avut sentimentul ca citesc despre mine si ca nu ma aflu unde trebuie”, a marturisit el.
Filmul "Piratii din Silicon Valley" i-a dat imboldul necesar sa se mute in vest. Mai ales o anumita replica, si anume „There might be something going on in California...”(Se intampla ceva in California). 


     S-a mutat in Silicon Valley pentru ca, a fi mai aproape de cei care te inspira este un foarte bun prim pas.  Ben a obtinut un job la Google, in departamentul de relatii cu clientii, pentru ca, spune el, a fost mai entuziast decat ceilalti candidati si s-a declarat indragostit de Internet. 


     Si pentru ca nu facea mare lucru in afara de tot felul de analize banale, a inceput sa se planga, pana cand iubita sa i-a zis sa termine si sa se apuce de treaba. A demisionat de la Google si, o saptamana mai tarziu, intreaga economie s-a prabusit. 


     A incercat sa stranga bani, dar bogatii investeau pe atunci in aur. A avut noroc si a dat peste un prieten din facultate, Paul Sciarra, si au infiintat ... Pinterest. Au inventat produsul Tote, un catalog disponibil pe telefon, dar aprobarea aplicatiei a durat mult si investitorii l-au tot refuzat. 


     Nu a vrut sa se intoarca la Google si nici sa-l dezamageasca pe Paul, asa ca s-a ambitionat. A reusit sa faca rost de un investitor si nu s-a abtinut sa nu-i sune pe cei care-l refuzasera sa le spuna ca o sa le para rau.


     Tote s-a transformat in Pinterest, urmand filosofia lui Ben: "Lucrurile pe care le colectionezi spun atat de multe despre tine!".  


     Ben l-a cooptat si pe Evan Sharp, cel care a facut designul site-ului. Primul pin a fost facut in ianuarie 2010. 


     Ce se va intampla mai departe? Ben crede ca Pinterest este locul unde ne putem planifica cele mai importante miscari din viata. Misiunea retelei este de a ne pune offline si de a ne indemna sa facem ceea ce iubim.



Un comentariu: