4 aprilie 2012

Dor de o carte cu ... NOROC! De la Idee la Bani, de Napoleon Hill!

 
                          * Dialogul de mai jos este un dialog imaginar, dar personajele prezentate sunt reale,.Inspiratia mi-a venit dupa lecturarea cartilor lui Jim Rohn, mai ales "Anotimpurile Vietii" si "Cele 12 Coloane ale Succesului"
    
     Discut-am zilele acestea cu un prieten, si la un moment dat ma intreaba: "- Tu crezi in ... Noroc?", moment in care mi-am adus aminte de o discutie care a pornit tot de la aceasta intrebare, intrebare care mi-a fost pusa de catre un necunoscut care ulterior avea sa-mi devina idol si mentor, Andy Szekely.
     O intamplare fericita a facut ca sa ma asez cu ocazia unei calatorii, pe un loc vecin cu ... un domn bine, imbracat intr-un costum de buna calitate, inchis la culoare si costisitor dupa aspect, cu o camasa dezinvolt descheiata la gat. Dupa un schimb de amabilitati, domnul (pe care la acel moment nu-l cunosteam!) si-a scos un pix si o agenda si a inceput sa scrie niste notite, iar eu, mi-am scos cartea pe care o citeam atunci, De la idee la bani, si m-am cufundat in lectura. La un moment dat, domnul de langa mine, ma intreaba:
     - Credeti in ... NOROC?

     - Bineinteles ca da, i-am raspuns, doar ca norocul face diferenta intre Succes si Esec. (Spune-am asta, deoarece, in ziua respectiva traisem o serie de intamplari care puteau fi puse sub umbrela norocului, si mai presus, era cat pe ce sa ratez si aceasta calatorie, care avea o importanta deosebita pentru mine)
     - Eu cred ca semnificatia norocului nu poate fi neglijata, dar nici nu putem conta in totalitate pe acest factor. Am calatorit de curand intr-un turneu cu cativa antreprenori de succes si din discutiile avute mi-am intarit convingerea ... nici un intreprinzator de succes nu a facut avere bazandu-se doar pe noroc. Trebuie sa faci in asa fel ca acesta sa actioneze in favoarea ta. In fapt, elementul care a facut sa va pun acea intrebare a fost faptul ca v-am vazut citind  "De la idee la bani".

Asta m-a facut sa va provoc, desi nu va cunosc. Faptul ca o cititi mi-a trezit interesul si mi-a spus ceva despre omul de langa mine, si anume ca dumneata incerci sa-ti imbunatatesti viata si ca esti pregatit sa faci eforturi in directia asta. Poti zice si c-a fost vorba de noroc, dar daca n-ai fi cumparat deja cartea aceea pe care sa incepi s-o citesti, probabil ca nu mi-ai fi atras atentia in aceeasi masura. Eu cred ca este foarte important sa semeni un germene de noroc in fiecare zi, iar aceasta carte este samanta buna pentru ziua de astazi. Iti provoci norocul sa se manifeste stabilind legaturi cu oameni semnificativi, iar cartea amintita, impreuna cu decizia de a o citi, v-au creat aceasta oportunitate. Sunteti de acord?
     - In teorie, da, dar am totusi o intrebare sa va adresez, domnule...
     - Szekely. Andy Szekely!
     - Nu se poate!!! Cum de nu v-am recunoscut. Am auzit atatea despre d-voastra!!! Am citit si cartea "Calea Succesului", incantat sa va cunosc! Avand in vedere si aceasta placuta intalnire...intamplatoare, .... nu a fost mana norocului ???
     - Poti sa-i zici si asa, dar in viziunea mea norocul este doar punctul de jonctiune unde se intalnesc circumstantele favorabile si efortul. Pentru a ajunge la aceasta intersectare trebuie sa-ti creezi oportunitatile si sa parcurgi intreaga etapa initiala de pregatire. Daca faci toate astea, atunci poti sa spui ca urmeaza sa fii mai norocos decat restul oamenilor. Dar daca nu-ti creezi conditiile necesare, chiar daca te bucuri de o doza de noroc, nu vei fi pregatit sa-i exploatezi potentialul la maxim. Daca apare o mare oportunitate de afaceri, dar tu nu ti-ai facut temele si nu ai o perspectiva de ansamblu asupra proiectului in care urmeaza sa te implici, atunci tot norocul din lume nu te pot ajuta sa faci lucrurile sa mearga. Arata cu mana spre carte si continua. Este foarte important sa perseverezi in a citi, a invata, a pune intrebari, a analiza tendintele momentului si a gandi cum sa-ti creezi anumite conexiuni care sa-ti npermita sa te misti pe harta lumii. Nu descoperi oportunitati noi stand acasa si uitandu-te la televizor si nici nu faci primul milion de euro doar datorita norocului chior - cu cat lucrezi mai sustinut, cu atat mai mult provoci interventia norocului. Ceea ce vreau sa spun este ca nu te poti baza doar pe el. Trebuie sa continui sa plantezi aceste seminte si sa astepti sa vezi care dintre ele va rasari. In viata, binele urmeaza raului, lucrurile se desfasoara ciclic si fiecare trebuie sa mearga inainte, indiferent ce s-ar intampla. Gandeste-te la modul in care agricultorii se raporteaza la munca lor. In fiecare an ei seamana, fara a sti dinainte care dintre seminte vor da roade si care vor muri, ce an va fi imbelsugat si care va fi un dezastru. Oricare ar fi rezultatul muncii lor, ei continua an de an cu semanatul. Vezi tu, aici interevine fenomenul de tip cauza-efect. Ceva imi spune ca asta nu e prima carte pe care o citesti, si asta ma face sa te pun in postura agricultorului ale carui seminte au rodit. Insa, in cazul in care ai fi incetat sa cumperi si sa parcurgi acele carti, n-ar mai fi existat discutia noastra de acum. Acum ai priceput cum stau lucrurile? Si apropo, exista in popor o zicala care spune ca : "Cine se aseamana, se aduna!", iar asta nu este in totdeauna, constient, un noroc sau o intamplare. Gandeste-te la asta!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu