16 ianuarie 2012

Dor de...Autenticitate! - I I - Beneficiile autenticitatii!

                                                                 
                                "Cunoastete pe tine insuti" - Socrate
      Conform site-ului Dexonline.ro, cuvantul "autenticitate" este definit drept: "calitatea sau insusirea de a fi autentic; originalitate". Pentru cuvantul "autentic", vom gasi mai multe definitii:
  • adevărat, curat, nefalsificat, original, veritabil; 
  • a cărui autoritate sau realitate nu poate fi pusă la îndoială; recunoscut ca propriu unui autor, unei epoci; real, veridic; original; necontrafăcut;
  • in formele cerute de lege; etc.
     Desi toate aceste definitii au un sens si, in principiu, consolideaza intelegerea noastra generala conform careia autenticitatea inseamna "caracterul real" si "sinceritate", in mod fundamental, autenticitatea inseamna sa fii tu insuti - complet. Inseamna sa intelegi, sa detii, sa recunosti, sa apreciezi si sa te exprimi asa cum esti - atat cu bune, cat si cu rele. Sa fii autentic este unul dintre cele mai provocatoare aspecte ale dezvoltarii tale ca fiinta umana. Inseamna sa fii complet de acordcu tine insuti si cu ceilalti. Atunci cand suntem autentici, suntem vulnerabili, constienti, deschisi, curiosi si de incredere, dincolo de orice altceva. Suntem in contact cu propriile noastre ganduri si sentimente, cu indoielile si temerile noastre, cu visurile si pasiunile noastre, cu visurile si pasiunile noastre si multe altele. Atunci cand suntem autentici, suntem capabili sa ne dam seama cat suntem de falsi. Din experienta mea, este mai usor de spus decat de facut un asemenea lucru. Este unul dintre lucrurile pe care le spun si altora atunci cand vine vorba de autenticitate.
     Desi sunt multe lucruri pe care le putem face sau spune si care sunt autentice, autenticitatea reala este legata in prezent mai mult de a fi decat de a face ceva. Cand suntem autentici, cuvintele pe care le spunem, alegerile pe care le facem si actiunile pe care le intreprindem vor fi aliniate la propria noastra fiinta. 
     Autenticitatea personala nu inseamna sa oferi ceva cuiva: inseamna sa fii tu insuti. Ceea ce este adevarat pentru noi este adevarat pentru noi si cand simtim acest lucru, nu trebuie sa ne aparam - ci doar sa-l constientizam.


     Cand spunem adevarul si ne traim viata in mod autentic, beneficiile sunt imense. Autenticitatea ne permite sa eliminam o mare parte din suferinta, ceea ce ne elibereaza pentru a spune, a face, a experimenta si a ne indrepta catre lucrurile pe care le vrem cu adevarat in viata. Iata cateva dintre multiplele beneficii ale autenticitatii:
  • Incredere in sine si disponibilitatea de a-ti urma pasiunile.
  • Eliberarea de lucruri care te trag inapoi - griji, scuze, opinia altora, manipulare, evitare si multe altele.
  • Imbunatatirea starii de sanatate, micsorarea stresului si o energie mai mare.
  • O legatura mai buna cu tine si cu propria persoana.
  • Liniste mentala, autoacceptare, apreciere si iubirea fata de propria persoana, amuzament.
     Acestea, dar si multe alte lucruri minunate, devin posibile atunci cand avem curajul de a spune adevarul, de a fi noi insine si de a trai o viata plina de...autenticitate!!!

Acest articol este inspirat de lucrarea lui Mike Robbins, "Be Yourself, Everyone Else is Already Taken: Transform Your Life with the Power of Authenticity"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu