19 septembrie 2010

Despre scanteile din preajma noastra !


      Viata ta este o insiruire de scantei, iar tot ceea ce ai de facut, este sa faci tot ce iti sta in putinta ca la momentele respective fiecare scanteie sa devina o flacara care arde cu intensitate maxima.
     Fiecare om de pe acest Pamant are propriile sale scantei!  
     Si tu le ai din plin! Cine aprinde aceste scantei pentru noi va fi subiectul altei discutii, acum sa ne concentram doar asupra lor. Ele vin si trec aproape pe neobservate. De regula ele se intampla atunci cand esti pregatit sa le vezi. 
     Tu esti pregatit sa le vezi? Nu are rost sa-mi raspunzi, haide mai bine sa vedem  ce este in sufletul tau.
     Fiecare este responsabil pentru propria "stare a vremii", iar daca in sufletul tau ploua sau este vesnic innorat, cu siguranta acele scantei nu vor fi irosite prin preajma ta. Da…stiu ce imi vei spune, ca economia merge in jos, ca ai terminat sau vei termina scoala si nu ai unde sa te angajezi,  ca guvernantii ne fura…insa toate acestea nu au nici o legatura cu tine!
     Tu esti mult deasupra lor! Trebuie doar sa simti asta in sufletul tau, iar toate acele circumstante exterioare nu te vor mai afecta decat intr-o masura neglijabila. Spun asta din proprie experienta. Atata timp cat ma invarteam in namolul gandurilor legate de bani, slujbe, datorii, rate..nu stiu cum se facea insa aproape intotdeauna banuielile mele sumbre se adevereau, in ceea ce ma privea.
Mi-a trebuit ceva timp pana am inteles!
      Invinuiam in zadar lumea exterioara pentru greutatile prin care treceam, toate au incetat doar in momentul in care am inteles ca eu eram parte integranta a problemelor. Eu le creeam sau le intretineam pe majoritatea din ele prin ceea ce gandeam!      
     Atrageam doar ceea ce era deja in mine! 
     Omul va fi mereu un ignorant atata vreme cat va vedea cauza raului doar in ceilalti
     Dezastrul cel mai mare era ca in acele vremuri, nu vedeam scanteile din jurul meu.
     Din cauza abundentei de stimuli si informatie prin care suntem bombardati sistematic, avem impresia ca ne dorim sa facem tot mai multe lucruri. 
     Asta nu este intotdeauna rau, insa ziua are tot atatea ore, intocmai ca atunci cand nu vroiai sa faci atatea lucruri. Si atunci aproape involuntar alegi sa faci un compromis, adica sa faci doar cate putin din fiecare, totul in mare graba si cu gandul la ce vei face dupa! 
De aici nu mai este decat un mic pas pana la stress si insatisfactie din tot ceea ce faci!
     De aceea te sfatuiesc sa alegi cu grija ceea ce vrei sa faci pe parcursul unei zile, si este mult mai bine sa faci mai putine lucruri, insa pe deplin  constient de ele, decat sa faci multe, dar in graba si cu ochii pe ceas.
     Am facut o mica pauza din scris pentru a ma uita pe geam. Astazi a plouat, insa acum norii s-au mai risipit, iar printr-o spartura, soarele imi trimite ultimele lui raze pe ziua de astazi! Este fantastic ca nu m-a uitat!
     Stiu ca pentru mine o face! Atent la scris, era sa pierd o scanteie……..
Multi sunt atat de inversunati in a intemeia afaceri, a face bani, a muncii pe branci, a da din coate, ignorand totul in jurul lor incepand cu familia, sanatatea, traditia…incat iti lasa impresia ca vor sa ajunga cei mai bogati din cimitir.
     Este trist, insa isi motiveaza „alergatura prin viata” spunand ca vor sa fie fericiti. 
     In primul rand, atunci cand te intrebi daca esti fericit, cu siguranta nu esti! 
Un OM FERICIT nu are timp sa-si puna intrebari ! El se bucura !
     In al doilea rand, fericirea este o decizie pe care trebuie sa o iei constient si irevocabil. Ea este o stare a mintii, nimic mai mult! 
     Nici o imprejurare exterioara nu ti-o poate lua decat prin co-participarea ta. 
     Poti alege sa fii fericit si fara sa ai lucrurile pe care ti le doresti. Nu ele te fac cu adevarat fericit, ci ceea ce cultivi in sufletul tau vis-a-vis de acele lucruri!   
     Si apoi….nu uita de scantei….
     A-i acuza pe altii pentru propria nefericire este semnul unei nevoi de educatie.
     A ne acuza pe noi insine, este semn ca propria educatie a inceput!  
     Cand nu ne mai acuzam nici pe noi nici pe cei din jur, este semn ca ne-am desavarsit educatia!
     Lumea este mult mai simpla decat crezi. Dupa ce te vei „dezbraca” de toate minciunile pe care altii ti le-au introdus in minte de-a lungul educatiei tale primita fara sa o ceri, din partea scolii, a bisericii si a familiei, vei vedea si tu acest lucru. 
     Orice obiectiv care te obliga sa muncesti zi dupa zi, an dupa an si din greu, astfel incat sa nu mai ai timp pentru tine si pentru cei pe care ii iubesti, nu este un obiectiv, ci este o pedeapsa. Insa mintit fiind, nu constientizezi asta!
     Daca si acum cand citesti asta vei trece nepasator mai departe…este in regula, insa cu siguranta iti vei aminti aceste cuvinte peste ceva timp, doar ca o vei face pe un pat de spital sau singur pe o banca in parc. 
     Treptat scanteile te vor ocoli, iar odata cu ele intreaga viata!
     Viata nu inseamna munca, stress, target-uri, ierarhii…etc. 
     Societatea exista doar prin ele, iar prin sistemele de educatie pe care tot ea le finanteaza , te-au facut sa crezi ca doar pentru asta esti aici!
     Insa societatea nu exista, nu are suflet, este doar un nume!
     Esenta ei esti tu! Nu uita aceasta si nici scanteile nu te vor uita pe tine!
                                                                                                                  Mihai Petrea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu