28 iulie 2010

Teoria valorii

     "Daca poti exprima in cuvinte ceea ce simti, inseamna ca acel ceva iti apartine !" HENRY ROTH
      Daca este al tau, acel ceva reprezinta unitatea a doua laturi : valoarea de intrebuintare si valoarea de suflet.
Se poate face deci distinctia intre bun (acel ceva), ca valoare intrinseca si efectul obtinut in urma utilizarii simbolizat prin bani ca semn al valorii.
     In orice lege a schimbului de ceva guverneaza egalitatea, iar Aristotel in "Etica nicomatica" afirma ca nu exista comunitate de interese fara relatii de schimb, nici egalitate fara o unitate de masura comuna (banul). Perfect adevarat!
     Un aspect merita totusi subliniat : valoarea acelui ceva , chiar daca urmeaza legea egalitatii in relatiile de schimb, este totusi diferita , neavand niciodata aceeasi valoare. Una dintre parti ii va adauga mereu valoarea adaugata!
     Trebuie mentionate urmatoarele aspecte : valorile nu pot fi confundate cu lucrurile, valorile nu pot fi reduse la stari psihologice, desi aceste stari apar drept conditii ale actului de valorizare,  valoarea nu se identifica cu calitatea obiectelor si cum spune-am mai inainte valoarea nu se identifica cu valoarea economica, cu pretul. Adica nu orice valoare devine o marfa ! ( vezi fericirea, libertatea, rezultatele gandirii)
      În concluzie, valoarea nu este un dat, ci un act, în experienţa valorii intervin atât dorinţele, simţămintele, voinţa cât şi cunoaşterea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu